Autós Blog

Benzinvér

Benzinvér

Az autózás nehézségei 2023-ban

2023. január 10. - Fast Márk

Sajnos az egyre szigorúbb EU-s környezetvédelmi normákat nagyon nehéz teljesítenie az autóiparnak, különösen a sportautóknak

Biztos lesz pár ember aki nem fog egyetérteni a véleményemmel, de kötelességemnek érzem, hogy kiálljak amellett a dolog mellett, ami sokunkban tartja a lelket, főleg ezekben a gazdaságilag nehéz időkben, de ebbe bele se megyek már. A lényeg, hogy számomra érthetetlen az, ami a döntéshozók fejében játszódik le mostanában. Annyi mindent feláldoztunk már a "környezetvédelem" oltárán, hogy lassan az 1000-es, 3 hengeres turbómotorok nem szennyezni, hanem tisztítani fogják a levegőt, de nekik ez sem elég, a (benzin)vérünket akarják. Nem elég, hogy horror ára lett az autózásnak az utóbbi időben, páran azt akarják, hogy pénzért se tudjunk autózni, legalábbis belsőégésű motorokkal. Az elektromos autókra később még kitérek, először zárjuk le a mocskos anyagiakat. Szóval, a 640 forintos benzin ár, a drága biztosítások és a jogosítvány árának rohamos növekedése is egyértelműen megnehezíti az autózást. Az infláció miatt pedig a gumik, az alkatrészek, felnik és kiegészítők ára is jócskán megemelkedett. Apáink a zsigulikkal meg a ladákkal reggeltől estig csapathatták, mert reális ára volt a benzinnek a fizetésekhez képest.

Szó sincs arról, hogy vissza sírom azokat az időket, de az tény, hogy nekik nem került annyi pénzbe megélni a fiatalságot, mint nekünk. Merem feltételezni, hogy Ti, akik ezt olvassátok hasonlóan álltok az autózáshoz, mint én és szívesebben teszitek csurig a tankot, mint hogy leigyátok magatokat egy szórakozóhelyen minden hétvégén. Sajnos ezzel a felsőbb hatalmak is tisztában vannak és ki is használják, hogy szinte bármennyi pénzt képesek vagyunk kifizetni azért az érzésért, amit a vezetés ad. Persze ott vannak azok is, akik munkába járás miatt tankolnak, de én csak kis részben erősítem azt a tábort, így erre nem térek most ki külön, úgyis mindenki tudja, miről van szó.

Szóval itt vagyunk kiszolgáltatottan és folyamatosan minden irányból megy a kóstolgatás, hogy meddig bírjuk még szó nélkül benyelni ezeket. Sokan erre annyit mondanak, hogy vegyünk villanyautót. Oké, de miből? Illetve nem is annyira oké, mert aki szereti érezni azt, ahogy egy autó él, szereti a motor hangját és a váltó kapcsolását az nem egy vinnyogó, nehéz autóval akar hétvégente kanyarogni, esetleg pályanapokra járni. Ráadásul mióta ilyen rezsi árak vannak már a töltés sem kerül annyival kevesebbe, hogy megérje azt a több órás különbséget egy 5 perces tankoláshoz képest. Nem terveztem ilyen hosszúra ezt az írást, de úgy érzem ki kellett írnom magamból ezeket a dolgokat, úgyhogy inkább ketté szedem a storyt és hamarosan érkezik a folytatás, amit ide belinkelek majd. A lóerő legyen veletek!

20211023154844_img_7990_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fastmark.blog.hu/api/trackback/id/tr3518021744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása